Rezistenţa anticomunistă

Pentru multi ani, importante episoade din trecutul Banatului au fost voit tinute sub tacere, “episoade care se constitue in tot atatea raspunsuri la intrebarea pe care si astazi unii, inca nedumeriti, si-o mai pun, cu aparenta candoare: de ce a fost necesar ca mai intai in Banat, sa se prabuseasca comunismul romanesc? Cautand prin vreme, usor vom deslusi ca “agenturile straine” de la Timisoara sunt de fapt cei ce au dorit, la fel de fierbinte, exact ce voiau si partizanii din Domasnea, Teregova, Rusca…lumea romaneasca demna din satele Banatului, peste care s-a abatut uraganul nimicitor al comunismului si colectivizarii; doar ca acestora nu le-a fost dat sa-si strige, din tot glasul, vointa de libertate in Piata Operei la Timisoara si spre stirea natiunii intregi… lor le-au fost destinate beciurile, minele, canalele si mult prea multora crucea, singura izbavitoare…” scrie Miodrag Milin in cartea sa “Rezistenta anticomunista din Muntii Banatului”.

Domasnea a fost, incepand cu anii 1946-1947, unul dintre cele mai importante centre de lupta anticomunista din Muntii Banatului. Multi au fost cei care s-au jertfit pentru aceasta cauza, cum la fel de multi au fost si cei care au fost intemnitati pentru acelasi crez. Se spune, si asa este de fapt, ca fiecare familie sau casa din Domasnea a avut pe cineva “la Gherla” la Aiud” “la Canal” sau “in Baragan”!

In aceasta pagina incercam sa reconstituim trecutul, astfel ca tinerii de astazi sa-i cunoasca si sa-i pretuiasca pe bunicii si pe strabunicii lor.

Vom incepe prin a-i numi pe cei mai curajosi dintre ei, cei care, s-au opus cu inversunare acelui demon, numit comunism!

Gheorghe Benghia; Spiru Blanaru; Gheorghe Munteanu; Gheorghe Cristescu zis Galea; Ilie Cristescu zis Voica; Anisoara Horescu; Nicolae Horescu; Ion, Petru si Nistor Duicu, zisi Boieru; Dumitru Isfanut zis Sfarloaga; Petru Puschita zis Mutascu; Vichenta Puschita; Constantin Romanu; Nicolae Romanu; Petru Romanu, zis Petru Partizanu; Gheorghe si Nistor Urdareanu.

La Caransebes, la “Oras, cum ii zic banatenii montani, a fost inaltat un monument in amintirea celor care s-au jertfit pentru libertatea si onoarea Romaniei.

Printre cei citati se regasesc mai multi domasneni, ii numim: Ilie Crsitescu-Voica, Ion Duicu, Nistor Duicu, Gheorghe Urdareanu si Gheorghe Cristescu-Galea, cazuti in lupte; Petru Puschita-Liber si Dumitru Isfanut-Sfarloaga, executati fara sentinta judecatoreasca; Spiru Blanaru si Petru Puschita-Mutascu, executati cu sentinta.

Poezie dedicata Anisoarei Horescu

 

 

 

 

 

 

 

“Strungareata ta imi spune,

(Depinde de interpretare)

Ca ai pe vino-n coace in lume

Sau esti mincinoasa mare

Insa stii ca mie-mi place

Sa zic ca ai pe vino-n’coace,

Dar frumoasa banateana

Cu gropite de copii

Cum se-mpaca o partizana

Cu armele sex-appeal.”

Mislea, 18 ianuarie 1951

Poezie scrisa in inchisoarea de la Mislea de o alta studenta. In lipsa creionului si a hartiei, poezia a fost brodata pe panza asa cum se poate vedea din fotografia alaturata. Ii multumim baiatului Anisoarei, Nicolae Olteanu, pentru ca ne-a pus-o la dispozitie.