Negeia

Negeia reprezinta un moment important in viata comunitatii noastre si deasemena a multor altor comunitatii din zona Banatului. Este momentul cand sarbatorim hramul bisericii din localitate. Reprezinta un moment de reintoarcere la traditie, de sarbatoare si de reintalnire.Mai jos o fotografie reprezentand reuniunea fiilor satului din 1972

5 Iulie 2006

Cu prilejul Negeii din acest an, Primaria Domasnei a organizat o serie de manifestari legate de existenta comunei. S-a celebrat 1847 de ani de la atestarea documentara ( 159 e.n.) a Domasnei si 1900 de ani de existenta a Drumului Roman care a strabatut comuna. Aceste momente istorice coincid, de fapt, cu inceputul formarii neamului nostru romanesc si cu deschiderea caii credintei in Dumnezeu. Profesorul doctor Victor Craciun, presedintele “Ligii Culturale pentru unitatea romanilor de pretutindeni”, in interventia domniei sale, a subliniat virtutile inaintasilor nostri si mandria de a fi roman. In cadrul “Memorialului” dedicat renasterii istoriei neamului, profesorul Craciun a dezvelit placa comemorativa asezata pe zidul scolii din localitate.

Placa comemorativa, una dintre cele 30 asezate in tara si in Europa, a fost sfiintita de Prea Sfintia Sa Lucian Micu, Episcopul Caransebesului, insotit de un sobor de preoti.

Cu aceasta ocazie, primarul comunei Domasnea, dl Petru Lorint, indeplinind bine rolul de gazda, a inmanat catorva dintre fii si fiicele satului cat si unor personalitati politice si civice din judet, titlul de cetatean de onoare al comunei Domasnea. Meritul pentru cresterea prestigiului si renumelui comunei Domasnea a fost atribuit prof. univ. dr. Ilie Cristescu, scriitoarei Ana Calina Garas, presedintelui consiliului judetean Caras-Severin, ing. dr. Sorin Frunzaverde, prefectului judetului Caras-Severin, Ec. Ioan Anton Paulescu, prof. univ. dr. Maria Puschita, prof. Ion Razvan, prof. univ. dr. Mircea Roman – consul general onorific al Romaniei in Canada, dr. ing. Tiberiu Serafin si omului de afeceri Dumitru Staicu.

Cu acelasi prilej, Liga Culturala pentru Unitatea Romanilor de Pretutindeni a decernat diploma “Honoris Causa” pentru sustinerea idealului de romanitate” celor de mai sus cat si Prea Sfintiei Sale Lucian Micu, Episcopul Caransebesului, primarului comunei Domasnea Petru Lorint, vice-primarului Zarie Benghia si consilierilor Petru Andrei – Ciulicu; Ion Belu; Petru Benghia – Ramba; Gheorghe Izbasa; Mihai Izbasa; Ion Puschita – Mutascu; Ilie Razvan – Coman; Ion Românu – Tâpu si Nicolae Românu – Budu.

5 Iulie 2004

Ruga din anul 2004 a readus Domasnea la trecutul ei traditional. Multumita unui grup de organizatori entuziasti, format din sateni care in acest an au implint sau vor implini frumoasa varsta de 60 de ani, sarbatorirea Hramului Bisericii, Sfantul Atanasie si cea de 170-a Negeie a satului, celebrata pe 5 si 6 iulie, a fost una dintre cele mai frumoase dintre cele organizate vreodata. Portul popular, de o frumusete deosebita, specific Banatului Montan, purtat de toate varstele a creat acea atmosfera de mare sarbatoare si sentimentul de mandrie si “falosenie” caracteristice banateanului. Dar sa-i numim pe acesti destoinici organizatori: Lica Romanu-Preda, Ion Guran-Damian, Lica Razvan-Coman, Gheorghe Romanu-Varvarea, Gheorghe Danescu-Viur, Moise Romanu-Ionescu, Ion Paulescu-Tabac, Ion Romanu-Is, Toma Horescu-Tomescu, Stana Sitaru, Petria Jubereanu si Ion Jurchescu-Pau. Dupa masa de pranz oferita de organizatori in casa lui Lica Preda solistilor si orchestrei Luta Popovici si echipei de dansuri populare “Ghiocelul” din Giroc incepe sarbatoarea. Sub acordurile muzicii lui Luta cei mai tineri domasneni incep jocul. Lor li se alatura oaspetii din Giroc si bineinteles organizatorii.

Convoiul se pune in miscare pe un drum amenajat cu mesteceni, avandu-l in frunte pe marele taragotist banatean, Luta Popovici, cel pe care Domasnea il desemna cu aceasta ocazie primul ei Cetatean de Onoare indreptandu-se spre locul de petrecere situat in fata Bisericii si a Caminului Cultural.

 

Asezati pe scena special construita, organizatorii impreuna cu sotiile lor sunt prezentati satenilor. Maestrul de ceremonii, Ion Puschita, ii prezinta pe cei care iau cuvantul, in ordine: primarul Petru Lorint, care imnaneaza cu aceasta ocazie titlul de Cetatean de Onoare lui Luta Popovici, Sfiintia Sa Gheorghe Radulescu, parohul Bisericii din Domasnea, profesorii universitari Mircea Roman si Ilie Cristescu, directorul Ansamblului din Giroc si, in final, sarbatoritul, Luta Popovici.

Odata terminate discursurile, cei prezenti se incing la joc dansand pana la orele mici ale diminetii. A fost o manifestare de bucurie si de mandrie care va ramane mult timp intiparita in memoria participantilor. Apartenenta participantilor la acest sat a fost cat se poate de evidenta. In continuare prezentam cateva imagini luate cu aceasta ocazie.