Regimurile se schimbă profitorii nu

Istoricul mandatelor la primăria din Domaşnea din perioada post-decembristă arată în acest fel:

  • 1992-1996 – Puschita I. – P.D.S.R.
  • 1996-2000 – Lozici P. – P.N.Ţ.C.D
  • 2000-2004 – Lozici P. – P.N.Ţ.C.D
  • 2004-2008 – Lorinţ P. – P.D.L.
  • 2008-2012 – Lorinţ P. – P.D.L.(P.N.L. în ultima parte de mandat)

Voi rezuma pe scurt ce anume s-a făcut sau mai bine zis nu s-a făcut în comuna Domaşnea:

  • Școala e construită în anii ’70(vezi poza asta).
  • Căminul cultural e construit în anii ’70-’80 și e în aceeaşi stare din 1986.
  • Apă potabilă avem din anii ’80.
  • Ultima strada asfaltată în Domaşnea înainte de 2004(Mala Lungă + Civig) pe vremea lui Lozici P.(Strut).
  • Primăria funcţionează în casa parohială.
  • Teren de fotbal retrocedat şi vândut de noul proprietar deşi putea primi la schimb un apartament la blocuri aşa cum a cerut sau un alt teren. Povestea acestui teren continuă şi astăzi. Iată deci o greșeală care afectează generaţii la rând. Interesul de moment a primat şi efectele le resimţim şi în ziua de astăzi.
  • Încercarea de a face un nou teren de fotbal încă dinainte de 1996. Au spart dealul ogrăzii şi aşa a rămas de aproape 20 de ani.
  • Canalizare + staţie de epurare începute dar nefuncţionale în 2012.
  • Site-ul domasnea.com lansat în 2004 din iniţiativă privată. Site-ul domasnea.ro lansat în 2011 din iniţiativă privată. Comunicare între cei care au creat aceste site-uri şi primărie inexistentă deşi s-a încercat de nenumărate ori.

De ce e anul 2012 an de răscruce? Pentru că nu se mai poate așa şi pentru că ne vrem satul înapoi. În ultimii 25 de ani nu s-a făcut și nu s-a întreţinut aproape nimic(cu banii băgaţi în poduri asfaltau tot satul). Poate ar trebui amintită grădiniţa dar nu am face decât să aruncăm praf în ochi şi să nu vedem dezastrul. Satul arată într-o stare jalnică. Strămoşii noștri au luptat şi au murit în trecut. Au trecut turcii pest ei, au trecut comuniştii. Au mutat vatra satului de câteva ori. Noi suntem aici unde suntem pentru că cei dinaintea noastră au luptat. Culmea e că schimbarea e acum mult mai simplă dar cu toate acestea o parte dintre noi nu vor. Mă adresez lor şi le reamintesc ce a spus Ion Gavrilă Ogoranu:

“In lupta, în munți, am fost doar râniți, dar omorâți nici unul. Uciși am fost doar când am fost vânduți. O spun cu durere: vânzarea de frate e o boala națională, care, dacă nu reușim sa ne vindecam, ne va ucide pe toți. Nu ne-am făcut iluzii ca ni se vor alătura mulți oameni. Unii n-au venit de frica. Si ei trebuie înțeleși. Pe alții nu-i interesează decât propriul interes. Regimurile se schimba, profitorii nu. Rămâne apoi marea masa a trudnicilor, a căror viata se reduce la munca si la hrana, într-un ciclu etern și ale căror conștiințe nu se ridica mai sus de blidul de mâncare dinaintea nasului. Cu ei face stăpânirea ce vrea. In primul rând, sa gândească în locul lor.” (Ion Gavrilă Ogoranu)

Dacă în anii ’90 aş putea pune greşelile pe seama tranziţiei ce s-a întâmplat în 2000 a schimbat totul. Am avut de ales atunci între domnul doctor Dimian și domnul Lozici Petru. Jocurile de culise ale lui Lozici Petru și a celor din jurul lui l-au făcut pe Lorinţ Petru viceprimar pentru a caştiga voturile din Cănicea. Eu cred că dacă domnul doctor Dimian câştiga în 2000 comuna arăta altfel. Nu a fost să fie atunci şi iată-ne în 2012 unde am ajus. Acum avem o nouă alternativă şi nu depinde decât de noi toţi să facem schimbarea în bine.

Indiferent cine va fi mandatat pe 10 iunie 2012 eu voi continua să iubesc Domaşnea aşa cum am făcut-o întodeauna dar în acelşi timp voi aprecia şi respecta pe cei cinstiţi şi dârzi în defavoarea celor leneşi şi cu interese meschine sau de moment. Nimeni nu este perfect şi fiecare poate greşi într-un fel sau altul. Perpetuarea unei stări de lucruri nu mai are legătura cu greşeala. Închei aici invitându-vă la întâlnirea de duminica 03.06.2012, ora 12:00, la Căminul Cultural din Domaşnea , întâlnire organizată prin iniţiativa domnului Tudor Milulescu(candidat în alegerile locale la primăria din Domaşnea) pentru a discuta, pentru a pune întrebări și a primi răspunsuri.