Aşezare

Comuna Domasnea este asezata in sud-vestul tarii, in partea de sud-est a judetului Caras-Severin, in nordul depresiunii Domasnea-Mehadia din culoarul depresionar Timis- Cerna. Aceasta unitate de relief este situata in bazinul superior al vailor Mehadica si Bela Reca, la contactul a doua mari unitati de relief, Carpatii Meridionali si Carpatii Occidentali si constituie o zona depresionara intramontana tipica, inconjurata fiind de inaltimile Muntiilor Almaj, Semenic si Cernei.

Depresiunea Domasnea se individualizeaza net in raport cu unitatile limitrofe montane prin intreaga ei configuratie si prin ansamblul caracterelor fizico si economico-geografice rezultate dintr-o indelungata evolutie istorico-naturala in care sunt bine exprimate de conditii locale.

Distributia pe verticala a reliefului dinspre centru depresiunii spre rama montana impune o desfasurare altitudinala a proceselor fizico-geografice, observandu-se si o etajare a principalelor componente naturale (clima, ape, soluri, vegetatie, fauna), inclusiv un anumit mod de valorificare a terenurilor.

Delimitarea acestei depresiuni vine de la cele doua localitati extreme: Domasnea in nord si Mehadia in sud.

Limitele sunt destul de clare, ele corespund cu o denivelare morfologica. In mare parte, aceasta este data de contactul tectonic intre depozitele miopliocene ale bazinului cu cristalinul getic si danubian al regiunii limitrofe. Exista, insa, si situatii cand nu se poate lua strict numai acest contact, in acest caz apelandu-se la aspectul morfologic, conditiile topoclimatice, vegetatie, etc.

Referitor la limitele comunei se pot spune urmatoarele: daca limitele spre nord, vest si sud sunt convetionale, nefiind marcate de elemente geografice, limita estica este cat se poate de clara, si care este in majoritate impusa de geologie. Astfel, intre varful Pades si raul Bela Reca, limita urmareste o linie la baza abruptului tectonic al culmii Cerni Var. Ea trece prin dealurile Ostris -Babele -Lazuri -Cusa – Cerni Var. Pe acest aliniament se gaseste contactul dintre depozitele miopliocene si cristalinul danubian.

Alti factori fizico-geografici care marcheaza limita estica sunt izvoarele care apar la contactul dintre abruptul tectonic si depozitele miopliocene ale depresiunii. Comuna Domasnea este cuprinsa intre coordonatele de 45°3′ si 45°7′ latitudine nordica, iar in longitudine intre coordonatele de 22°1 7′ si 22°20′ , avand ca vecini comunele: Teregova la nord, Rusca la nord-est, Cornereva la est, Cornea la sud, Mehadica la sud-vest si Luncavita la vest.

Fata de municipiul Resita, resedinta judetului, Domasnea este situata la o distanta de aproximativ 90 km, iar fata de cele mai apropiate orase, la 45 km de municipiul Caransebes si respectiv 25 km de statiunea Baile-Herculane. Comuna este strabatuta de soseaua europeana E70, avand acces la magistrala feroviara Bucuresti- Timisoara prin gara Domasnea-Cornea situata la 3 km sud de comuna.

Dupa ultima reforma administrativ-teritoriala din 1968, comuna Domasnea este alcatuita din localitatile Domasnea (resedinta de comuna) si satul Canicea situat la o distanta de 3,5 km sud-est de localitatea Domasnea. Comuna se intinde pe o vatra formata din 81,75 ha din care Domasnea 63,45 ha si Canicea 18,30 ha.

Text preluat – cu acordul coordonatorului stiintific prof.univ.dr. Petru Urdea – din lucrarea de dizertatie “Comuna Domasnea – Studiu de geografie aplicata cu privire speciala asupra organizarii teritoriului”, Universitatea de Vest Timisoara, 2003, al absolventei Virginia-Sorina Niculici. Le oferim multumirile noastre.