Joimărele

Tot primavara, dar inainte de Pasti, domasneni deruleaza un alt obicei incadrat undeva intre profan si religios conform caruia femeile merg la cimitir pentru a “griji” de cele necesare mortilor. Semnificatia acestui cuvant rezulta din combinarea cuvintelor “joi” respectiv “mari” acest obicei derulandu-se in joia dinaintea dumincii Pastelor.

In primul rand prin foc aprins cu betisoare subtiri, numite “joimarele” (ce reprezinta crengute de alun uscate), purifica mormintele si le tamaie. Odata purificate pe morminti se aseaza 12 colacei, asemenea celor 12 ucenici ai domnului Isus Hristos, la care se adauga ceva nuci, mere alte fructe sau dulciuri “sa fie pentru sufeltul mortului”, caruia ii dau de pomana si focul pentru a nu suferi de frigul din “lumea celor fara dor”. Colaceii se impart la copii, care asteapta an de an pentru ai primi.

Tot joi femeile trebuie sa termine hainele noi, tesute la razboi pentru fiecare membru al familiei pentru ca altfel un personaj malefic, adica “Joimarita”, vine si le provoaca pagube si mult rau.