Iancu Horescu

Horescu_Iancu_Soban

Craciun indurerat in anul 1973 ca urmare a decesului la 24.12.1973 a celui care a fost seful catedrei de fizica a Universitatii din Timisoara, Prof. Dr. Inginer IANCU HORESCU.

Cine a fost IANCU HORESCU ?

Asa cum spunea in cuvantul sau de “ADIO” Dr. Ing. Tiberiu Serafin (primul copil din Domasnea care a ascultat de IANCU HORESCU si care a urmat si terminat cu succes cursurile Facultatii de Chimie Industriala). Relatez din cuvantare: “Povestea vietii profesorului Dr.ing. IANCU HORESCU începe cu “a fost odata in stravechea comuna Domasnea, doi soti, tarani harnici si inimosi care aveau trei feciori mandri si inalti ca brazii”. Unul dintre ei era IANCU.

Sa il lasam pe Iancu sa ne relateze ” (din autobiografia sa, pe care o avem in original): Scoala primara am facut-o in comuna natala, 5 clase, pentru ca parintii n-au avut posibilitati materiale ca sa ma trimita la liceu, cu toate ca dupa clasa a IV-a primara am dat admiterea la Liceul de baieti din Caransebes si am reusit. abia in anul urmator, parintii, la insistenta invatatorilor din sat, vand 1/4 Ha de pamant si ma trimit sa urmez liceul, impreuna cu fratele meu Horescu Nicolae care era in clasa a IV-a.

Am urmat toate clasele la Liceul de baieti “Traian Doda” din Caransebes ca elev ordinar, in afara de clasa a V-a pe care am facut-o fara frecventa, din motive economice. Tata era concentrat si trimis pe front cu toate ca avea 45 de ani. In tot timpul scolii primare am fost clasificat I-ul. asa s-a intamplat si in liceu timp de 6 ani de studiu. La examenul de BACALAUREAT sustinut in luna iunie a anului 1948, m-am clasificat I-ul din 106 concurenti veniti de la liceele din Caransebes, Lugoj, Resita si Oravita.

Am vrut sa urmez Facultatea de Electrotehnica, dar necunoscand desenul ca materie, am dat admiterea la Fac.de Chimie Industriala din Timisoara in anul 1948, fiind declarat reusit pe primul loc.”

Mai departe lasam sa vorbeasca profesorii sai, opera sa pe care o infatisam in cele ce urmeaza si sa vorbeasca colegii sai, in profesia de cercetator, indrumator, sa vorbesca fostii sai elevi, studenti, care si la atatia ani de la despartire nu l-au uitat si au cuvinte din cele mai elogioase pentru omul IaNCU HORESCU. Iancu Horescu a fost mare.

Ce confirmari mai plenare decat opera lasata Institutelor in care a lucrat inca din timpul facultatii ca preparator, apoi asistent sef de lucrari, conferentiar, sef de laboratoare create chiar de el pentru cercetare, Profesor, Decan, Sef de catedra. Incerc sa redau in scris, cu aceeasi emotie, acum dupa trecerea a 36 de ani de la deces, ca si aceia care la catafalcul sau rosteau in final cuvantul de aDIO.

Sa incepem cu cei mai autorizati profesori colaboratori, sefi ierarhici si colegi. Prof. Doctor Docent C.DRAGULESCU: “IANCU HORESCU a reusit cel dintai la concursul de admitere in primul an de functionare. acelasi urmas a ramas si in timpul studiilor la invatatura cat si la purtare sub toate raporturile. Stralucit absolvent al facultatii a fost retinut in corpul ei didactic, ca asistent si apoi sef de lucrari.”

Trimis la studii pentru calificarea superioara la Universitatea de stat din Moscova, a lucrat sub indrumarea academicianului BaLaNDIN, in domeniul catalizei heterogene, obtinand titlul de candidat in stiinte, adica doctor inginer chimist. Intors in tara a ocupat postul de conferentiar pentru chimia tehnologica la Universitatea Timisoarei, la sectia fizico-chimice, a Facultatii de Fizica. In acelasi post in curand a devenit profesor si totodata sufletul intregii institutii de invatamnt fizico-chimic din cadrul Universitatii.In timp ce la Universitate isi desfasura activitatea didactica, la Baza din Timisoara a academiei, in centrul sau de chimie, IANCU HORESCU a infiintat colectivul devenit sector, care a initiat studii de CATALIZA, cu aspecte atat practice cat si teoretice. Unele dintre acestea s-au dezvoltat rodnic: distrugerea oxizilor de azot din gaze industriale, agenti poluanti puternici.

Membru al Consiliului Stiintific al Centrului de Chimie, Iancu Horescu si-a adus permanent contributia sa de competenta in cercetare si de iscusinta in apropierea oamenilor. In sufletul lui clocotea dorinta pentru realizari, carora le intuia si posibilitatile si le vedea calea de urmat. Era patruns de viziunea poruncitoare a progresului si era neastamparat rob al infaptuirilor.

Omenia lui desavarsita a servit, cu tact, nu odata, la stavilirea si stingerea neintelegerilor ce apar intotdeauna ce apar intotdeauna intre cei care lucreaza impreuna. Carcotasii si detractorii au fost si in timpul vietii sale si am gasit si in investigatiile mele de astazi printre urmasi si fostii sai colaboratori.

In continuare isi exprima regretul despartirii Prof.Dr.Inginer V.COCHECI, Decanul Facultatii de Chimie Industriala din Timisoara. “Iancu Horescu, tinand seama si de anii studentiei, avea sa imparta cu noi greutatile si bucuriile acestei facultati timp de aproape 20 de ani din scurta lui viata. L-am cunoscut bine, atat ca student si apoi preparator, asistent si sef de lucrari fiindu-mi repartizat la Catedra pe care o conduc.

Stiinta noastra chimica a pierdut prin el un element valoros si de mare perspectiva, facultatea noastra, pe unul din stralucitii ei absolventi, iar centrul nostru universitar, pe care atata il iubea, pe unul din elementele cele mai de elita. In Iancu Horescu s-au imbinat atat de armonios si fericit doua mari si pretioase calitati: omul de stiinta si dascalul. Pe amandoua le-a cultivat si le-a desavarsit.

Si colaboratorii sai il deplang in continuare. E profunda aprecierea prodecanului lector CHIRIaC aDRIaN din acea perioada a facultatii de fizica:

“A fost un om care a conceput profesiunea pe care a iubit-o cu pasiune, ca un permanent dialog intre adevarurile spectaculoase ale teoriei si rezolvarile concrete cerute de practica. a fost printre primii dintre noi care a reusit sa fie fundamental, intelegand sa aplice multiplele sale cunostinte la scara realitatilor concrete impuse de momentul progresului tehnic.” Multi au fost cei care au plans la aflarea tristului moment in ajunul Craciunului, multi il evoca si-1 omagiaza si astazi. Cum sa nu deplanga o despartire in plina creatie, in plina efervescenta de cautare, descoperiri, inventii si inovatii. Va relatez o apreciere pentru Iancu Horescu de la unul din cei mai mari fizicieni ai Romaniei acad. Prof. Dr. HORIA HULUBEI. Lucrurile se petreceau in anul 1961.

Fiind inginer mecanic, dupa terminarea Facultatii de Mecanica din Timisoara in specialitatea sudura, am fost trimis la Institutul de Fizica atomica din Bucuresti pentru a urma o specializare postuniversitara pentru folosirea izotopilor radioactivi in industrie. Pentru mine era importanta aceasta specializare – controlul sudurilor – pe care le faceam la constructia furnalelor de mare capacitate de la Combinatul Siderurgic Hunedoara. Spre surprinderea si bucuria mea l-am intalnit pe Iancu Horescu la aceiasi Institutie de specializare, el fiind trimis de Institutul Politehnic din Timisoara. astfel am devenit pentru o scurta perioada de timp colegi. am avut mai multe intalniri cu Iancu, placute ,interesante. Intamplarea a facut ca lansarea in Cosmos a lui IURY GAGARIN sa o urmarim impreuna din fata Universitatii din Bucuresti. Imi aduc si acum aminte de o vorba mare spusa de Iancu atunci: ” Mai, departe va ajunge Omenirea ! “

La terminarea cursurilor la Institutul de Fizica atomica, la festivitatea de incheiere a cursurilor, a participat si Directorul Institututlui de Fizica atomica, acad. Prof. Dr. HORIa HULUBEI, care in cuvantul sau a spus: “Mi-a facut placere sa cunosc si sa stau de vorba cu foarte multi tineri ingineri, doctoranzi talentati, patrunsi de simtul cautarilor, cercetarii, cunoasterii asa cum este tanarul Dr.inginer IANCU HORESCU de la Timisoara”.

Am avut o satisfactie deosebita pe care acum cand vorbesc de Iancu, nu pot sa nu o relatez, fiind convins ca si D-voastra auzind aceste aprecieri sa simtiti pentru consateanul nostru, ce-am simtit eu atunci. Dar Iancu este mare prin lucrarile sale stiintifice, prin prestatiile sale ca dascal, prin managementul sau organizatoric si de eficienta, prin felul sau de a lucra cu oamenii, cu cei care solicitau ajutorul sau. Oamenii nu uita. In memoria noastra va ramane vesnic activitatea stiintifica a Prof.univ.Dr.ing IANCU HORESCU. Colegii, colaboratorii, prietenii, familia au organizat in 6 iunie 2008 la Liceul Pedagogic “CARMEN SILVA” din Timisoara, SIMPOZIONUL CU TEMA: ” FIGURI PROEMINENTE ALE INVATAMANTULUI SI CERCETARII CHIMICE DIN BANAT ” EDITIA I.

PRIMA EDITIE a Simpozionului a adus in memoria noastra viata si activitatea stiintifica a Prof. Univesitar Dr. Iancu Horescu, banatean nascut in comuna Domasnea, la implinirea a 80 de ani de la nasterea sa. Cei care si-au propus si au realizat acest simpozion au plecat de la convingerea ca atat caracterul, omenia si competenta sa, pretuite de colegi dar si de generatii de fosti, studenti, astazi ei insisi niste repere ale învăţămantului timisean preuniversitar, sunt calitati care ne îndreptatesc sa-I pastram o profunda pretuire. Simpozionul a fost de o inalta tinuta stiintifica si au fost implicati colaboratori de seama:

  • Inspectoratul Scolar Judetean
  • Casa Corpului Didactic Timis
  • Academia oamenilor de stiinta din Romania(filiala Timisoara)
  • Universitatea de Vest Timisoara
  • Facultatea de Chimie, Biologie si Geografie – Departamentul Chimie
  • Universitatea de Medicina si Farmacie Timisoara
  • Universitatea “Politehnica Timisoara” – Facultatea de Chimie Industriala si inginerie a mediului
  • Institutul de Chimie Timisoara.

Au tintul alocutiuni:

  • Prof. Dr. CORNEL PETROMAN – Inspector scolar general adjunct la I.S.J.Timis
  • Prof. Univ. Dr. VASILE RUSU – Universitatea de Medicina si Farmacie “VICTOR BaBES” Timisoara
  • Prof. Univ. Dr. REMUS NUTIU – Universitatea de Vest Timisoara – Fac.de Chimie, Biologie si Geografie – Departamentul de Chimie
  • Prof. Univ. Dr. NICOLAE DICA – Universitatea de Vest Timisoara – Facultatea de Chimie, Biologie si Geografie – Departamentul de Chimie
  • Prof.Univ.Dr.MIRCEA STEFANESCU – Facultatea de Chimie Industriala si Inginerie a Mediului
  • Eleva BABAITA ANDREEA, Clasa XI – Liceul Pedagogic “CARMEN SILVA” Timisoara

Organizarea a fost facuta de Prof. Dr. CONSTANTIN MIHART care a reusit o actiune de mare amploare stiintifica exceptand medierea la nivelul organizarii. Imortalizarea pe pelicula a intregii desfasurari si depozitarea materialelor sustinute – conferinte, fotografii, filme – a lipsit. Pentru actiuni stiintifice de viitor, venim in ajutorul celor care se ocupa cu valorificarea lucrarilor stiintifice, redand mai jos titlurile acestora:

  • Obtinerea carbunelui activ din deseuri de piele tabacite vegetal.Autori: Cocheci V., Horescu Iancu. Revista ASIT. Ind. Usoara NR.5, 1956 pag.5-10;
  • Consideratii asupra folosirii sitelor metalice mobile in locul celor fixe in cataliza heterogena. autor: Horescu lancu. Studii si cercetari stiintifice academia RSR – Baza Timisoara TOM III 1956 Nr.1-2 pag. 121 -127;Lucrare analoaga a fost brevetata in URSS si USa in anul 1959.
  • Un nou procedeu de separare a oxidului de magneziu din dolomite.Autori: Cocheci V,Horescu lancu. Buletin Stiintific si tehnic EPT-TOM 2(16), Fasc.I, pag.251-262 Timisoara 1957 Autori: Cocheci V. Horescu lancu O noua metoda grafica si de calcul al analizelor indirecte. Buletin stiintific si tehnic IPT-TOM 4 (18) pag.237-246 Timisoara 1959
  • O noua metoda grafica si de calcul a analizelor indirecte. Buletin stiintific si tehnic IPT-TOM4(18) pag. 237-246 Timisoara 1959
  • Obtinerea carbonatului de potasiu din cenusa de borhot indigena autor: Horescu lancu. Lucrare Tehnologica originala premiata si aplicata industrial de Sfatul Popular Regional Timisoara 1958(Nepublicabila)
  • Caracteristicile fizico-chimice ale apelor de suprafata din Regiunea Timisoara. Autori: V. Coechici, Pirvu I., Taubert R.
  • Contributii la Studiul procesului de limpezire a apei. Autori: V.Cocheci, Horescu I, Taubert R, Winter FR. Buletinul Stiintific si tehnic IPT TOM 7(22) fasc 2 pag.249 – 256 Timisoara 1962
  • Posibilitatea oxidarii autoterme a metanolului la aldehida formica.autor: I.Horescu.Studii si cercetari, Stiintifice chimie TOM IX fasc. 3-4 1962 pag 321-333. academia RSR Timisoara
  • Gazometre de laborator R1 cu inregistrarea automata a debitelor. autor: I. Horescu. Revista de chimie Nr. 2, 1965, Vol. 16 pag, 96-97
  • Instalatie de laborator cu reglare automata R5 pentru lucrari cu schimbatori de ioni. Autori: I. Horescu.Revista de chimie Nr. 2, 1965, Vol. 17 pag. 110
  • Instalatie de laborator si semiindustriala pentru studierea proceselor catalitice in sistem continuu la presiuni variabile.Autori: I. Horescu, Rudenko AP, AA BALANDIN.
  • Cinetica dehidrogenarii ciclohexanului pe carbune platinat la presiuni variabile in flux continuu.Autori: I. Horescu, aa BALANDIN, Rudenko AP. Comunicata in iunie 1966 la Conferinta Republicana de Chimie Timisoara(in curs de aparitie ii revista Kinetika I Kataliza – URSS).
  • Cinetica dehidrogenarii metal-ciclohexanului in flux continuu la presiuni joase. Determinarea coieficientului absolut de absorbtie.Autori: I. Horescu, AA BALANDIN, Rudenko AP. Comunicata in iunie 1966 la Conferinta Republicana de Chimie Timisoara. In curs de aparitie in revista Kinetika I Kataliza – URSS)
  • Kinetic der Koutinuierkchen alkeholdehydrienung an kupferkatakysatoren bei Niedrigem druk. Autori: AA BALANDIN, I. Horescu, aP Rudenko.Revue Romaine de Chimie 5 619-628 Mai 1969.
  • Noutatile cineticii dehidrogenarii hidrocarburilor in flux continuu la presiuni variabile. Autori: I.Horescu, V.Medeleanu. Comunicata la Conferinta Internationala de Chimie-Fizica, Bucuresti 1967 Buletinul Stiintific si ethnic IPT Seria Noua Tom 15 Fasc. 1,2 Timisoara 1969
  • Consideratii asupra mecanismului reactiilor de dehidrogenare catalitica a ciclohexanului si i metilciclohexanului pe catalizator de platina. Autori: I. Horescu. Inaintat spre publicare in analele Universitatii Seria Fizica-Chimie 1969
  • La Corelatiom entre le’Thenomene catalyse eterogene” Autori: I.Horescu. Inaintata spre publicare in revista I Chimie- Phisique, France.
  • Brevet de inovatie, înregistrat cu Nr. 57.441/30/07/1968. Autori: I.Horescu, V.Medeleanu
  • Isledovanie reactii dehidrogenizatii uglevodorodov I spirtov na platinovom I mednanom catalizatorac privischi devenica vprotolinai sistema. Moscova M.G.U. autor: I.Horescu

LUCRARI SOLICITATE IN INDUSTRIE:

  • Eliminarea ionului NO3 din baile de nichelare. Intreprinderea Electromotor Timisoara. Autori: I.Horescu T.Toduta
  • Proces tehnologic tehnic din cenusa de borhot;Inovatie de la Întreprinderea Carbonatul de Potasiu din cenusa de borhot. Inovatie la Întreprinderea Carbonatul de Potasiu Timisoara 1958.
  • Sistem de extragere a carbonarului de potasiu din cenusa de borhot. Inovatie la Întreprinderea Carbonat de Potasiu Timisoara 1957. Autori: I .Horescu G.Pacuraru.
  • Proces tehnologic pentru obtinerea clorurii de potasiu tehnice si pure din deseurile obtinute la fabricarea carbonarului de potasiu,Inovatie la Întreprinderea Carbonat de Potasiu Timisoara 1958 autor: I.Horescu
  • Proces tehnologic de obtinerea catalizatorului de cupru pentru hidrogenarea crotonaldehidei.

Combinatul chimic Craiova

In cadrul Combinatului Chimic Craiova se hidrogeneaza crotanaldebida pe catalizatorul preparat dupj procesul tehnologic elaborate cu randamente superioare celor proiectate. Autori: I.Horescu V.Medeleanu Este lunga lista colaborarilor, a contractelor cu diverse firme cu au fost: Combinatul Chimic Craiova;intreprinderea Miniera Bocsa Vasiovei unde au fost efectuate sute de analize de minereuri de Fe. Fe-Mn, Fe-Cu si Pb-Zn sub forma de acizi sau sulfuri.

Vreau ca prin prezentarea facuta sa starnesc ambitia cercetatorilor romani sa se aplece asupra acestoi preocupari ale lui IANCU HORESCU si daca vor descoperi noi germeni ai stiintei fizico-chimice, sa puna ir valoare mai mult, potentialul cercetarilor marelui inaintas.

Iancu Horescu a fost unul din chimistii de frunte care a luptat pentru creerea si afirmarea unei scoli de cataliza in acest colt de tara.

Toti cei care au vorbit de valoarea profesorului ca om de stiinta si dascal relateaza ca l-au stimai pentru valoarea virtutilor sale, pentru ca a conceput viata ca o daruire continua, fara precupetire, pentru a se realiza ca om de stiinta nu pentru sine ci pentru oameni.

Sunt inaltatoare aprecierile facute de Prodecanul CHIRIAC ADRIAN: ” I-am simtit si i-am iubit cinstea, caldura sufleteasca. Greu încercat de o boala necrutatoare, a refuzat inactivitatea, odihna care i-ar fi fost atat de necesara. Pana in ultimile clipe, facultatea, catedra, noi colegii, i-am ramas in ganduri. a gasit chiar taria pe care numai un om cu o deosebita constructie sufleteasca o poate avea, de a ne imbarbata pe noi, cei mahniri de suferinta sa.”

Toti care am vorbit de Iancu Horescu, nu am scapat prilejul de a scoate in evidenta caracterul sau, omenia sa, intelegerea sa. am fost impresionat de relatarea Prof.universitar Doctor in Chimie fhg.MTRCEA STEFANESCU: “Era in 1968. Reusisem la examenul de admitere la Facultate de Fizica a Universitatii din Timisoara. Intr-una din zile, mergand pe coridorul Facultatii de Fizica l-am intalnit pe Prodecanul facultatii.

Ma apropii cu sfiala si incerc sa-i spun” ‘D-le professor, eu am fost admins la Facultate dar nu cu o medie de bursa si nu am conditii de a ma intretine”. In acest moment m-a luat pe dupa cap cu mana si mi-a zis: ” Mai papusa”, fa tu o cerere catre facultate si am sa rezolv eu problema asta.” Si a rezolvat-o. Acesta era OMUL HORESCU, am povestit parintilor mei, nu l-au cunoscut dar intrase in sufletul lor. Am facut multe cursuri cu profesorul Horescu. Ne preda cursurile cu multa caldura si competenta, era inalt, distins, frumos, elegant, te asculta, nu te dojenea, aveai probleme de rezolvat, mergeai la profesorul Horescu.” Mai scriu cateva amintiri:

“Mergeam cu o colega spre facultate, a oprit “Dacia” lui si ne-a invitat in masina. Zilele trecute m-am intalnit cu un coleg de facultate, l-am întrebat: “Ce-ti mai amintesti de Profesorul Horescu?” a raspuns scurt:” Ne-a facut oameni, ii datoram foarte mult, era extraordinar” Imi aduc aminte cum venea des la laborator cu Danut si Dacian, flacaii sai de nadejde cu ii placea sa spuna. Purta palarie, o punea pe masa, Dacian lua palaria, o arunca, se juca iar profesorul nu-1 ca, il privea cu ochii blanzi si un zambet duios, parea destul de obosit. Mai avea de trait 3 luni.

In continuare relateaza D-ul Profesor STEFANESCU: “anul trecut la 60 de ani de la infrintarea Facultatii de Chimie, din cadrul Politehnicii, un mare om de stiinta, un savant, absolvent mai mic al Facultatii de Chimie Industiala, NICOLAE BONCIOCAT mi-a zis: ” IANCU a fost cel mai bun produs al Facultatii de Chimie”. Iancu Horescu nu a uitat niciodata ca este DOMASNEAN si in parte a contribuit benefic la destinul unor consateni ca: Dr. Ing. Serafin Tiberiu, Ing. Soimu Ion, Ing. Benghia Petria-Soimu, Ing. Prof.Galescu Iosif, Ing. Calina Boba, Ing. Lavinia Boscota, Ing. Oltea Bura, Ing. Simona Galescu Stangu care toti au primit sfaturile lui Iancu Horescu atat la pregatirea pentru intrarea in facultate cat si dupa reusita in timpul studentiei. Merita de subliniat ca datorita sprijinului Prof. Iancu Horescu si al Facultatii de Chimie-Fizica a Universitatii de Vest din Timisoara, a fost creat laboratorul de Fizica-Chirnie la Scoala elementara din Domasnea, unde Director in acele timpuri era Prof. Ing. Galescu Iosif, domasnean si fost student al marelui profesor la Facultatea de Chimie Industriala din Timisoara.

Pentru a cinsti memoria lui Iancu Horescu, se impune ca acesti specialisti, parte din ei pensionari, impreuna cu profesorii de specialitate de la Scoala elementara din Domasnea, sa infiinteze cercul de fizica-chimie care sa poarte numele lui Iancu Horeorescu, iar ca activitate acest cerc ajutat de specialistii Domasneni sa organizeze anual un simpozion “IANCU HORESCU”. Inchei aceasta evocare cum am inceput, redand din discursul de ADIO al D-ului Dr. Ing. Serafin Tiberiu, unul din prietenii, colaboratorii si cunoscator al familiei Horescu: “Profesorul Iancu Horescu a fost casatorit cu CICA OLIMPIA din Lipova. Sot, fin si frate iubitor, dar mai ales tata plin de duiosie, Iancu a fost daruit cu acel nepretuit simt propriu care il indruma cum sa se imparta intre îndatoririle lui profesionale, de patriot, de om de stiinta, pentru ai ramane timp si pentru copilasii sai Danut si Dacian si sotia sa Olimpia”. Remarc ca reusitele lui Iancu se datoreaza si Olimpiei. au muncit impreuna, pentru ca visurile din copilarie, marile idealuri ale lui Iancu sa se indeplineasca, sa ajunga pe culmile stiintei si sa poata sa-si creasca copiii, copii care sa nu mai fie frustati de copilarie ca tatal lor. Cu doi copii mici, cu sotul la studii in strainatate, Olimpia a fost OLIMPIANA, atat timp cat a trait Iancu, prin sustinere, intelegere si demersurile lui, cat si dupa despartirea tragica la numai 45 de ani de cel care a fost sot si tatal copiilor ei, care dupa deces erau orfani. Numai ea putea sa fie sprijinul lor. Olimpia e mandra ca cei doi copii dragi, Danut si Dacian, sunt pe urmele tatalui lor, fiind amandoi ingineri, lucrand in strainatate Ia firme de prestigiu, traind si bucuria de a fi bunica. E mandra ca si noi: “Iancu are urmasi!” amintirea lui Iancu Horescu va ramane in inimile noastre, iar pentru Olimpia, sotia lui Iancu, respectul nostru.

De acolo de sus, priveste-ne cum cu respect toti cei care te-au cunoscut si in special domasnenii ne plecam fruntile de fiecare data la mormantul tau, care prin monumentul funerar ne domina.

” DORMI IN PACE ! “

A consemnat: Ing. Petru CRISTESCU – VOICA