Obiceiul acesta este incarcat de o nota evidenta de mister fiind proiectat in plin religios. El vine sa actualizeze bucuria Sfintelor Sarbatori de Craciun ce constau in nasterea pruncului Iisus.
An de an la Sfanta Liturghie din prima zi de Craciun isi fac aparitia in tumultul credinciosilor opt tineri, de regula juni necasatoriti, care atrag privirile credinciosilor prin imbracamintea lor traditionala “chimesa cu pui” confectionata cu migala in casa. Dar prin forma si diferitele culori ale coifurilor cei opt juni sunt “unul si unul”, tineri cinstiti si muncitori demni sa paseasca pragul fiecarui crestin vestind nasterea domnului Hristos. La sfarsitul liturghiei ei pun in scena legenda biblica prin care Irod “imparatul pagan” doreste cu orice pret uciderea pruncului Iisus. Cei trei magi impreuna cu preotul si ciobanul urmaresc steaua sfata purtata simbolistic, de aceasta data pe pamant, de ingerul care vesteste bucuria nasterii.
In prima zi de Craciun si uneori chiar si urmatoarea crestinii domasneni asteapta cu drag sa vie “Steaua” si in casa lor, intregind alaturi de glasurile inocente ale copiilor din seara ajunului bucuria Craciunului.
Cei opt tineri participanti la acest obicei.